Sponsored content
Hudkræft: Denne behandlingsform er mest sikker
This article is more than 2 years old.
I løbet af de seneste tre årtier er antallet af tilfælde med hudkræft steget markant i Danmark, og dét gælder både blandt mænd og blandt kvinder. I dag bliver der registreret omkring 19.000 nye tilfælde hvert år. Hudkræft er dog blandt de mildere kræftformer, og det sker heldigvis kun sjældent, at patienter dør eller bliver meget syge.
Hvad er symptomerne på hudkræft?
De mest almindelige symptomer på hudkræft omfatter sår, der ikke vil hele; rosa eller gråbrunlige knuder i huden; og hudforandringer, der ligner eksem men ikke forsvinder ved behandling. Hvis du lægger mærke til nogle af de ovenstående symptomer, eller hvis din hud på anden vis begynder at genere dig over længere tid, er det vigtigt, at du søger den rette lægehjælp, så du kan komme i behandling så hurtigt, som det kan lade sig gøre.
Hvordan foregår behandlingen af hudkræft?
Behandlingen af hudkræft vil altid afhænge af, hvilken type hudkræft der helt konkret er tale om. Hvis du får konstateret hudkræft, kan du således blandt andet blive behandlet operativt, med cremer, fotodynamisk terapi, frysning, afskrabning, strålebehandling eller piller. Behandlingen vil stort set altid foregå hos en hudlæge. Og i dag vælger én af klinikkerne at behandle med den såkaldte Mohs kirurgi.
Hvilken behandlingsform er mest sikker?
Undersøgelser viser, at Mohs kirurgi er den mest sikre behandlingsmetode mod hudkræft. Metoden består i en operation, hvor der bliver lagt en lokalbedøvelse. Lægen vil under bedøvelsen fjerne den synlige hudkræft og en mindre bræmme af det omkringliggende og sunde væv. Alt efter hvor meget kræft der er i huden, tager denne procedure typisk maksimalt seks timer, og det er ikke nødvendigt at indlægge patienten. Årsagen til, at metoden er så sikker, er, at lægen løbende scanner vævet i løbet af operationen og først stopper, når alt det syge væv er skåret væk. Og hudlægen er som regel god til at forklare hele processen for dig, før han eller hun går i gang, så du er helt med på, hvordan behandlingen kommer til at forløbe.